Na een drukke periode even lekker een paar weken op zomervakantie om volledig te ontspannen en weer helemaal op te laden. Helaas blijkt dit niet altijd zo te werken. Uit onderzoeken van het CBS en de gezamenlijke arbodiensten blijkt dat burn-outs na een vakantie vaker voorkomen dan ervoor.
Hoe kan dit?
Dit heeft te maken met onjuiste verwachtingen en het effect van stress op ons lichaam.
Onjuiste verwachtingen
Mensen die al voor hun vakantie erg op hun tenen lopen, kijken vaak enorm uit naar een lange zomervakantie. Dit vooruitzicht houdt ze dan letterlijk op de been. Van de zomervakantie hebben ze dan ook hoge verwachtingen, dit is de periode waarin ze wel even lekker gaan ontspannen en weer volledig zullen opladen. Als ze eenmaal terug zijn en weer in de ratrace terechtkomen, dan blijkt een paar weken vakantie niet voldoende te zijn geweest. Deze teleurstelling zorgt ervoor dat werknemers ineens echt instorten.
Effect van stress op ons lichaam
In geval van stress worden de hormonen adrenaline en cortisol geproduceerd. Adrenaline zet je lichaam in staat van paraatheid, zodat je kunt vluchten of vechten. Cortisol speelt een rol bij voedselvertering en heeft invloed op het slaapritme. Cortisol zorgt er ook voor dat je lichaam bij langdurige stress goed blijft werken, maar het breekt op lange termijn wel de spieren af en remt tijdelijk de werking van het immuunsysteem om energie te sparen. Dit maakt je vatbaarder voor infecties.
Zowel adrenaline als cortisol blijven ook in rusttoestand nog een tijd lang in het bloed aanwezig. Adrenaline zet aan tot actie en daardoor voel je de vermoeidheid in eerste instantie niet. Vaak zie je dat mensen die voor hun vakantie erg druk zijn geweest op vakantie niet gelijk lekker kunnen ontspannen. Dat heeft met het hoge adrenaline niveau te maken. Het lichaam was zo gewend aan het continu aan staan. Op een gegeven moment lukt het dan wel om te ontspannen, maar dan komt alle vermoeidheid eruit. Lichamelijke en psychische ongemakken, zoals extreme vermoeidheid, hoofpijn, spierpijn, verhoging, slaapproblemen, somberheid en angsten, steken dan soms de kop op. Deze ongemakken zijn allemaal signalen die wijzen op een (pre-)burn-out en het is belangrijk om deze signalen heel serieus te nemen.
Zelf heb ik dit in het verleden niet gedaan. Alle bovenstaande signalen had ik, maar ik geloofde niet dat dit door stress kon komen en dat een burn-out iets was, wat mij zou kunnen overkomen. Ik was juist altijd zo sterk en kon alles aan. Nu weet ik dat sterke mensen, de echte doorzetters, de mensen zijn die gevoelig zijn voor dit soort klachten. En dat het juist sterk is als je dit tijdig signaleert, aan de bel trekt en je kwetsbaarheid hierin durft te tonen. Durf jij tijdig aan de bel te trekken? Neem gerust contact op.