Inhoud

Welke waarden zijn belangrijk voor jou?

“Het leven kan slechts achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.” – Søren Kierkegaard (filosoof)

Als je fysiek voldoende hersteld bent tijdens je burn-out dan is het tijd om de oorzaken van je burn-out aan te pakken. Het is daarbij goed je waarden onder de loep te nemen. Waarden zorgen voor een duidelijke en stabiele richting in het leven, die onafhankelijk is van de waan van de dag.

Veelal zijn we ons niet bewust van waarden. Door alle goede en slechte ervaringen in ons leven worden we onbewust gevormd in dat wat we belangrijk vinden. Veel waarden heb je onbewust van huis uit meegekregen en sturen je onbewust nog steeds. Zo kan het zijn dat hard werken en verantwoordelijkheid waarden zijn die je hebt meegekregen en er zelfs voor hebben gezorgd dat je over je grenzen bent gegaan. Kinderen nemen waarden en normen uit hun omgeving namelijk over zonder daar kritisch over na te denken. Pas tijdens de pubertijd neemt het vermogen om kritisch na te denken toe.

In de weg naar volwassenheid zijn sommigen mensen heel bewust in staat geweest te beslissen welke waarden en normen ze behouden en welke niet. Maar anderen hebben dit proces nooit goed doorlopen. Soms heeft iemand nooit de ruimte gevoeld om een eigen weg te bewandelen of een sterke neiging ontwikkeld om zich te oriënteren naar de waarden en normen van anderen.

Mogelijk was jouw belangrijke drijfveer om ergens bij te horen, waardoor je je eigen waarden opzij hebt gezet. Het kan zijn dat je het pad bent gaan volgen dat niet bij je past, wat er mede voor heeft gezorgd dat je burn-out bent geraakt. Maar wat zijn dan wel de waarden die nu belangrijk voor je zijn? Wat zijn je eigen behoeften, talenten en wensen? Waar word je echt blij van? Wil jij samen op onderzoek uit naar jouw set waarden, zodat je je eigen pad kunt gaan bewandelen? Stuur gerust een bericht en neem contact op via ‘Contact en investering’.

halsten divider copy 6