Inhoud

Coachingstechnieken

Na opleidingen te hebben gevolgd bij de NLP Academie, UNLP en CIVAS, gebruik ik o.a. de volgende coachingstechnieken:

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) 

NLP wordt wel gedefinieerd als “de wetenschap die zich bezighoudt met het bewust maken van onbewuste processen”. NLP biedt concrete handvatten om inzicht te krijgen in je eigen gedrag en in dat van de ander en om dit gedrag te veranderen. Het onderbewuste, het domein waar emoties, overtuigingen en herinneringen zijn opgeslagen, speelt een belangrijke rol bij NLP. Aan de hand van NLP-technieken is het onder meer mogelijk om diepliggende beperkende overtuigingen te veranderen en om onopgeloste negatieve emoties alsnog te verwerken. Binnen NLP worden ook elementen van hypnotherapie ingezet, waarbij door middel van de combinatie van taal-, stemgebruik en visualisatie, contact wordt gezocht met je onbewuste hulpbronnen (zoals bijvoorbeeld liefde en zelfvertrouwen). Een vooronderstelling van NLP is immers dat jezelf beschikt over alle hulpbronnen die jij nodig hebt, maar deze moet je natuurlijk wel kunnen vinden.

Technieken gebaseerd op Timeline Therapy 

Timeline Therapy biedt een snelle en effectieve methode om negatieve emoties uit het verleden los te laten, beperkende overtuigingen uit het verleden te veranderen en toekomstige doelen gemakkelijker te bereiken. Net als bij NLP speelt hier het contact met je onderbewuste een belangrijke rol.

Rationeel Emotieve Training (RET)

De kern van RET is dat niet een gebeurtenis stress veroorzaakt, maar onze interpretaties en gedachten over die gebeurtenis. Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben vaak negatieve denk- en handelingsstijlen, zoals een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel of een enorme bewijsdrang. Die stijlen gaan vaak gepaard met kenmerkende denkfouten. Deze denkfouten kunnen met RET worden onderzocht en veranderd.

Acceptance Commitment Therapie (ACT) & Mindfulness

Dit is een reguliere vorm van psychotherapie die stelt dat een toename van welbevinden belangrijker is dan de symptomen te verminderen. ACT kan helpen om je te laten accepteren wat buiten je macht ligt en je te verbinden met wat er in het leven toe doet en dat ook te doen. Bij ACT leer je je gedrag waar je invloed op hebt te veranderen, in plaats van controle proberen te krijgen over je gedachten en emoties, die niet direct te beïnvloeden zijn. Mindfulness helpt je om sneller signalen van negatieve stress te herkennen en kan daarnaast helpen om beter aan te leren voelen waar je behoefte aan hebt.

halsten divider copy 6